Foto: iStock svetikd
 

Del de gode oplevelser fra læreruddannelsen

 
Næsten halvdelen af de lærerstuderende har overvejet at droppe ud af læreruddannelsen. Og kun 63 procent af lærerstuderende forventer at være lærer om fem år. 
 
Det er nedslående tal, som har ramt overskrifterne i de seneste uger. Både Lærerstuderendes Landskreds og Danmarks Evalueringsinstitut har forsøgt at tage temperaturen på de lærerstuderendes lyst til at være lærer i folkeskolen. Selv om der er tale om to forskellige undersøgelser, er resultaterne langt hen ad vejen de samme:
 
Lærerstuderende bliver skræmt af de hårde arbejdsvilkår, som de hører om, og som de møder i praktikken. Men der er heldigvis undtagelser, fx nyuddannede Annemie Friis Espersen, som har skrevet et debatindlæg om, hvorfor det er fedt at være lærer. 
 
I nyhedsbrevet prøver jeg - på trods af de dystre tal - at sætte fokus på årsager til, at mange lærerstuderende er glade for deres studie. Du får blandt andet: 
  • To helt nye lærerstuderendes begrundelse for uddannelsesvalget.
  • Et ønske fra lærerstuderende om mere engagement fra medstuderende.
  • Bud på, hvad du kan forvente af din praktikskole.
Rigtig god fornøjelse!
 

Foto: Hung Tien Vu
 

Sådan får skoler studerende til at føle sig som en del af lærerfællesskabet

 
Jeg har dykket ned i studielivsundersøgelsen fra Lærerstuderendes Landskreds.
 
Her faldt jeg over, at hele 43 procent svarer, at de ikke føler sig inkluderet i lærerfællesskabet, når de er i praktik. 
  
Derfor har jeg bedt både Praktiklærerforeningens formand og de lærerstuderendes forperson om at komme med gode råd til, hvad skolerne skal gøre for, at de studerende kan føle sig som en del af skolens hverdag. 
 
Jeg har også besøgt Rasmus Rask-skolen i Odense, hvor de er rigtig gode til at tage imod studerende. Her kan du få både en studerendes og to praktikkoordinators gode råd til at inkludere lærerstuderende i lærerfællesskabet:
 
Læs mere
 
📩 Skriv gerne til mig, hvis du har oplevelser fra din praktiktid, du vil dele. Du kan svare direkte på nyhedsbrevet.
 

Foto: Privat
 

"Mit første år som lærer har bekræftet mig i, at det er det helt rigtige for mig"

 
Er du på vej til at blive lærer, men er skræmt af de mange historier om dårlige arbejdsforhold?
 
Så vil den nyuddannede lærer Annemie Friis Espersen nuancere billedet lidt med sin egen historie. Hun synes nemlig, at starten på lærerlivet har været fantastisk.
 
"Mit første år har bekræftet mig i, at det er det helt rigtige for mig, og jeg nyder at være på arbejde hver dag. Det er et betydningsfuldt job med søde elever og kollegaer", skriver lærer Annemie Friis Espersen i et debatindlæg på folkeskolen.dk/lærerstuderende
 
Læs mere
 

Foto: Emilie Palm Olesen
 

Ny på ny læreruddannelse: ”Jeg havde nok valgt den alligevel”

 
Den nye læreruddannelse har ikke været afgørende for uddannelsesvalget hos Nanna Gaarn Johansen og Cornelia Güntelberg Jensen, som begge netop er begyndt på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.
  
De har valgt faget dansk i indskolingen, og selv om den nye læreruddannelse ikke har været udslagsgivende, så glæder de sig til det nye fag specialpædagogik og til at få mere tid i praktik. 
 
Læs mere
 

Foto: monkeybusinessimages
 

Knap hver anden lærerstuderende har fravalgt undervisning til fordel for arbejde

 
Lærerstuderendes økonomi er presset. En ny studielivsundersøgelse viser, at næsten halvdelen har fravalgt undervisning for at arbejde, og at 2 ud af 3 studerende for at spare ikke køber undervisningsbøger. 
 
En af årsagerne er, at det kan være svært at finde tid til et relevant studiejob, når man skal være på studiet hver dag, mener Lærerstuderendes Landskreds. De kæmper for, at professionshøjskolerne samler undervisningen på færre dage, så der er en undervisningsfri dag, hvor de studerende kan arbejde.
 
Foreningen for lærerstuderende så også gerne, at flere kommuner oprettede trainee-stillinger på skolerne for lærerstuderende. Det ville være en win-win situation for både de studerende og lærere, fordi skolerne kan tilpasse jobbet til studierne og samtidig få mulighed for at rekruttere lærere til fremtidens undervisning.
 
Læs mere
 
 

Foto: Caroline Schrøder
 

Lærerstuderendes engagement spiller studiekammeraterne gode

Der er mødepligt på det første år af læreruddannelsen, og med den nye læreruddannelse bliver der nu indført fremmøderegistrering de øvrige år.
 
Måske hjælper det. I hvert fald begrunder mange lærerstuderende overvejelser om at droppe studiet med, at de savner engagerede medstuderende.
 
"Fremmødet til undervisningen er til tider ikke særligt stort", fortæller Caroline Melballe, som er lærerstuderende på 4. årgang. 
 
Hun fortæller sammen med to andre studerende i denne artikel om, hvad der gør læreruddannelsen god, og hvordan lærerstuderende kan spille hinanden bedre:
 
Læs mere
 
 

Det har vi også til dig

 
  • Magasinet for lærerstuderende på Københavns Professionshøjskole, Lærerværen, vil kåre årets lærerstuderende. De leder efter en studerende, som formår at være en inspiration for både medstuderende og elever. Man kan nominere via Facebook.
 
 
 

10 tips som kan få SU'en til at række længere

 
Foto: Hispanolistic
 
Studiestart betyder lavvande i pengepunge for langt de fleste studerende.
Når der både er udgifter til bøger, mad, husleje og selvfølgelig en bytur i ny og næ, så kan det være svært at få pengene til at række til hele måneden. 
 
Studentum.dk har samlet et lang række sparetips til, hvordan studerende kan få hverdagen til at hænge sammen rent økonomisk - også selv om, du er på et stramt budget. På Studentum.dk kan du blandt andet finde råd til luksusmad på budget, billige studiebøger og tips til legatsøgning. Tjek det ud.
 
Jeg har plukket ti tips ud, så du kan få den hurtige sparetur - og ja, jeg ved godt, at du nok har hørt det meste før, men tænk, hvis det er muligt at få plads til mere sjov og færre bekymringer ved få justeringer. 
 
1: Opsøg tandlæge- og frisørskoler
 
Det er tidskrævende, men billigt, og det er langt bedre end helt at droppe tandlæge og frisør. 

2. Tjek op på din bredbåndsforbindelse

Brug f.eks. denne guide fra Billig-Bredbånd.nu som hjælp til at finde ud af, hvor hurtigt bredbånd du egentlig har brug for.

 3. Få et debetkort og hæv kontanter

Sæt en stopper for overtrækket, og få overblik over dit forbrug ved i en periode at bruge kontanter i stedet for at svinge kortet.  

4. Lav en madplan

Du undgår impulskøb i kantinen og reducerer også madspild.  

5. Spis hos familie en dag om ugen

Forældre, en søster, mormor - lav en fast aftale om, at du kommer og spiser en gang om ugen. Du sparer - og de bliver glade for at se dig. 

6. Gå på tilbudsjagt

Det kræver tid, men kan betale sig - indstaller eventuelt en tilbudsapp på mobilen.  

7. Spar på strømmen

Skift til led-pærer, drop standby og sluk for strømmen. Mange bække små kan faktisk føre til besparelser. 

8. Køb brugt

På eksempelvis DBA, Marketplace på Facebook og appen Tradono kan du finde brugt tøj, elektronik og møbler. 

9. Find studierabatter

Mange steder har faktisk studierabatter. Husk at spørge, inden du betaler. Tjek også appen Too good To Go og Restaurant2night(R2N) ud. 

10. Spis sammen 

Skab en dag om ugen, hvor du spiser med venner. Enten ved sammenskudsgilde eller ved at skiftes til at give. Det er en god måde at være sammen på, samtidig med at prisen på et måltid er lavere, når flere spiser sammen.

 
 
Dermed er vi ved vejs ende med denne måneds nyhedsbrev. Har du ideer til artikler, ris/ros eller tips og tricks, du vil dele? Så send endelig en mail til mig!
 
Du kan svare direkte på nyhedsbrevet, så ender din henvendelse automatisk på rette sted.
 
👋 Maria Becher Trier
mbt@folkeskolen.dk /30 28 11 75
 
Læste du noget spændende? Send meget gerne nyhedsbrevet videre, så dine medstuderende også kan følge med.
 
Har du har fået nyhedsbrevet tilsendt? TILMELD dig selv her. 
 

Nyeste job fra Lærerjob.dk


Lærer med fagene fysik og idræt til udskolingen
København - Udløber: 14/10/2023
Pædagogisk leder til Kulturskolen Kolding
Kolding - Udløber: 02/10/2023
Skoleleder til Gladsaxe skole
Søborg - Udløber: 27/09/2023
Skolen ved Bülowsvej søger samarbejdsorienteret matematiklærer til 2.årgang
Frederiksberg - Udløber: 25/09/2023
Visionær afdelingsleder til Byskovskolen
Ringsted - Udløber: 21/09/2023

Se flere job på lærerjob.dk