Foto: Kar-Tr/ Getty
 

Pas på pengene ved studiestart

 
Studiestarten er over os, og selvom feriejobbet måske har skabt plus på kontoen, så er det kedeligt, hvis alle pengene brændes af på bøger og kantinekaffe.
 
Jeg har forsøgt at samle gode råd til, hvordan du kan gå prisbevidst til studiet. Sammen med et indblik i, hvor mange penge ekstra du i løbet af livet får ud af at tage en læreruddannelse.
  
Du finder beløbet i dette nyhedsbrev, hvor du også får: 
 
  • Forklaringen på, hvorfor Jessica fra Spanien læser til lærer i Vordingborg.
  • En ny lærerstuderendes forventninger til lærerlivet.
  • Et overblik over optaget på uddannelsen.
 
God fornøjelse!

Foto: Privat
 

Jessica flyttede fra Spanien til Vordingborg for at blive lærer

 
21-årige Jessica Olsen Birt er flyttet fra Spanien til Vordingborg for at tage den internationale linje på læreruddannelsen. 
 
Hun er ikke den eneste. Læs her om, hvorfor Absalon udbyder en international læreruddannelse, hvem der tager den, og hvad den kan bruges til. 
 
 

Månedens citat

- Max Ulrich Larsen, skoleleder og formand for Skolelederforeningen i København, fortæller, at for mange studerende kommer ud med en fagkombination som kristendom, historie, geografi og idræt, som han ikke kan bruge til noget (folkeskolen.dk).
 
 

Foto: privatfoto + IrmaQ/Wikipedia Commons
 

”Jeg har ikke lyst til at at sætte mine forventninger for meget i vejret”

 
Nanna Villadsen er 23 år og begynder nu på Københavns Professionshøjskole Campus Carlsberg. Hun har valgt fagene matematik, idræt og fysik/kemi. Ud over at den kommende lærerstuderende har fundet sig en studiebolig i Valby, har hun ikke forberedt sig særlig meget på sit nye studieliv.

”Jeg har ikke lyst til at sætte mine forventninger for meget i vejret, så jeg prøver at tage det hele, som det kommer”, siger hun.

Læs, hvorfor hun ikke er særlig varm på at få et job i folkeskolen, når hun er færdiguddannet. 

 
 
Så meget ekstra får den enkelte at forbruge for over livet ved at gennemføre en læreruddannelse frem for at være ufaglært (folkeskolen.dk).
 
 

Foto: Foto: Istock/Jacob Ammentorp Lund
 

Overblik: Så mange søgte læreruddannelsen

 
Den nye læreruddannelse har ikke virket efter hensigten. Det viser det dalende antal af ansøgere til læreruddannelsen, og det bekymrer Danmarks Lærerforening.
 
I Skive og Hillerød er der dog fremgang i antallet af ansøgere. Og i den sydlige del af landet er der stor fremgang i antallet af ansøgere til den digitale uddannelse. 
 
 

Foto: Rikke Holmgaard/GettyNimito
 

Garvet lærer: Her er fem råd til skolestarten til dig, der er ny

 
Skal du snart i praktik? Eller skal du være vikar og har ikke stået alene med en klasse før?  Så er der hjælp at hente. Jeg har sammen med min kollega Villads Kirk Thomsen samlet en række gode råd, som kan bruges, når man er ny lærer i skolen.
 
Vi har også snakket med den erfarne lærer Mette Frederiksen og fået hendes bedste råd til dig, som er ny i skolen. 
 
 

Det har vi også til dig:

 
Vil du have det hele med? Her er vores emneside om lærerstuderende.
 
 

Fem gode råd til studiestart med økonomisk overskud

 
Foto: Getty/ FabrikaCr
 
Nye bøger, ny computer, fester og fredagsbarer. Der er mange udgifter, når studiet starter. 
 
Men der er penge at spare, hvis man tænker sig om. Jeg har samlet fem gode råd til at få en billigere studiestart:
 

1. Spar penge på bøger

Start med at spørge i dit netværk, om der er nogen, som har de bøger, du skal bruge dette semester. Tit kan man låne en bog og ovenikøbet få gode notater med i margen.

Du kan også se undervisningsplanerne igennem og tidligt søge efter bøgerne på biblioteket. På den måde kan man reservere populære bøger, så man måske kan få dem, lige når man skal bruge dem.

Brug opslagstavlerne på uddannelsen. Hvis du efterlyser en specifik bog, kan det være, du får bid hos studerende, der har gået længere på uddannelsen end dig.

Meld dig ind i Facebookgrupper, hvor man kan købe brugte bøger. Her er to, som er målrettet lærerstuderende: Køb/salg af bøger til læreruddannelsen og Bøger til lærerstuderende – køb, salg og bytte

2. Tag kaffekoppen med

Køb en termokop. På den måde kan du have en god kop kaffe med hjemmefra. Mange uddannelsessteder har mulighed for at lave kaffe i løbet af dagen. Med din egen kop kan du let få fyldt op. Flere steder kan du også købe kaffe billigere, hvis du selv har koppen med. 

3. Genopliv madpakken

Væn dig til at gemme resterne fra aftensmaden eller sørg for at have ingredienser til frokost på studiet eller i køleskabet derhjemme. Husk endelig snacks. Ellers ender du i kantinen til en daglig kage eller chokolade, og det gavner ikke din pengepung.

4. Bliv din egen bartender

Hvis du tager initiativet til at købe en kasse øl eller sodavand og finde et fælles spot, så følger de fleste sikkert med, og der vil altid være nogle, der er klar til at købe den næste kasse. En kasse øl er ikke billig, tænker du – men tænk på, hvad to store fadøl koster på en bar, og hvor mange øl man kan få, når man finder alternative vandingshuller? Og så er der også lige glæden ved at give til andre.

5. Planlæg transporten

Lige så snart du ved, hvor du skal hen i praktik, er det tid til at finde billigste transportmulighed. Er samkørsel en mulighed? Kan der købes billige togbilletter, hvis de bestilles i god tid? Kan det betale sig at få et ungdomskort til offentlig transport i specifikke perioder?

Her er planlægning kodeordet – jo tidligere, du er ude, desto større er sandsynligheden for, at du får den billigste transportform. Bedst af alt er cyklen og løb. Meeen nogle skal jo lige rigeligt langt, til at man kan kalde det en frisk løbetur, når de skal i praktik.

 
 
Det var alt for denne gang. Jeg håber, I får en god studiestart. 
 
👋 Maria Becher Trier
mbt@folkeskolen.dk / 30 28 11 75
 
Læste du noget spændende? Send meget gerne nyhedsbrevet videre, så dine medstuderende også kan følge med.
 
Har du har fået nyhedsbrevet tilsendt? TILMELD dig selv her. 
 

Nyeste job fra Lærerjob.dk


Teamleder til logopæder og psykologer i PPR Egedal Kommune
Ølstykke - Udløber: 08/09/2024
Bakkegårdsskolen søger stærk naturfaglig udskolingsprofil
Gentofte - Udløber: 30/08/2024
Lærer til Inklusionscenterets mellemtrin søges til opstart snarest muligt
Jerslev S - Udløber: 27/08/2024
Skolen ved Søerne søger matematiklærer til indskolingen
Frederiksberg - Udløber: 29/09/2024
Barselsvikariat - Engelsborgskolen søger en fagligt kompetent dansk og klasselærer til 2. årgang – og gerne madkundskab
Kgs. Lyngby - Udløber: 09/09/2024

Se flere job på lærerjob.dk